Pochopení motorového oleje pro motocykly - typy, frekvence výměny a specifikace

vydáno 5. 7. 2023, text Anna D., foto MANNOL

Motocyklový motorový olej hraje zásadní roli ve výkonu a životnosti vašeho motocyklu. Maže pohyblivé části, snižuje tření a pomáhá udržovat motor v chladu. Porozumět různým typům motorového oleje, vědět, kdy jej vyměnit a znát konkrétní typy olejů, je pro každého jezdce zásadní.

Druhy motorových olejů pro motocykly

Minerální olej: Jedná se o základní typ motorového oleje. Je odvozen přímo ze surové ropy a poskytuje dostatečné mazání pro většinu motorů. Je však třeba jej měnit častěji než jiné typy.

Polosyntetický olej: Jedná se o směs minerálního oleje a syntetického oleje. Nabízí lepší výkon a ochranu než samotný minerální olej, což z něj dělá dobrou střední volbu.

Plně syntetický olej: Tento olej je vyroben z uměle vytvořených sloučenin. Poskytuje nejlepší výkon a ochranu, zejména při vysokých teplotách a při vysoce výkonné jízdě. Je to také nejdražší varianta.

Výměna motorového oleje motocyklu

Četnost výměn oleje závisí na několika faktorech, včetně typu oleje, který používáte, stylu jízdy a konkrétních doporučení výrobce vašeho motocyklu. Jako obecné pravidlo:

  • Minerální olej by se měl měnit každých 3 000 až 5 000 km
  • Polosyntetický olej by se měl měnit každých 8 000 až 12 000 km
  • Plně syntetický olej by se měl měnit každých 11 000 až 16 000 km

Konkrétní doporučení výrobce vždy najdete v příručce k motocyklu.

Specifické popisy motorových olejů

Dvoudobé motocykly vyžadují specifický typ oleje známý jako dvoudobý olej nebo dvoutaktní olej.

Dvoudobé motory mají oproti čtyřdobým motorům odlišný systém mazání. U dvoudobého motoru se olej mísí s palivem a spaluje se ve spalovacím prostoru. Tento olej zajišťuje mazání pohyblivých částí motoru a zároveň slouží jako těsnicí prostředek pro pístní kroužky.

Olej pro dvoudobé motory je formulován tak, aby hořel čistě a poskytoval správné mazání motoru. Obsahuje specifická aditiva, která zabraňují usazování karbonu, snižují kouř z výfuku a chrání proti opotřebení a korozi. Používání běžného motorového oleje ve dvoudobém motoru může mít za následek nadměrnou kouřivost, špatný výkon a potenciálně poškodit motor v důsledku nedostatečného mazání. Motorový olej MANNOL Plus je vhodný pro dvoudobé motocykly

Castrol Power1 4T 10W-40: Jedná se o částečně syntetický olej určený pro moderní 4-taktní motocykly. Nabízí vynikající ochranu motoru proti opotřebení a minimalizuje tvorbu usazenin.

Mobil 1 Racing 4T 10W-40: Tento plně syntetický olej je navržen pro sportovní motocykly. Poskytuje výjimečnou stabilitu při vysokých teplotách a podporuje čistý chod motorů.

Shell Rotella T6 5W-40: Tento plně syntetický vysoce výkonný olej je vhodný pro širokou škálu motocyklů. Nabízí vynikající ochranu proti škodlivému opotřebení motoru a usazeninám.

Motul 300V 10W-40: Jedná se o prémiový závodní olej. Nabízí vynikající ochranu proti opotřebení a maximalizuje odezvu motoru.

Pamatujte, že výběr správného motorového oleje a jeho pravidelná výměna je rozhodující pro výkon a životnost vašeho motocyklu. Konkrétní doporučení oleje a intervaly výměny vždy najdete v příručce k motocyklu. Motor vašeho motocyklu je jeho srdcem a olej je jeho mízou. Zacházejte s nimi dobře a udrží vás na koni ještě mnoho kilometrů.



init: 0,00 s | load: 0,05 s | 27.16:41:13